Byvandring i Oslo med guide

norway_oslo_AdobeStock_130282884.jpg
 

Ekebergparken

Vandring i Ekebergparken med guide, og lunsj på Ekebergrestauranten

Guide: Reidun Neerbye

Byens nye skulpturpark som ligger på historisk grunn. Her er både helleristninger, offergroper, vikinggraver og rester av en tysk krigskirkegård fra VV2, i tillegg til et 30 talls skulpturer og installasjoner laget av verdenskjente kunstnere

Forslag til program

11:00 - Oppmøte ved holdeplass Ekebergparken
13:30 - To-retters lunsj på Ekebergrestauranten

Se video fra ekebergparken og ekebergrestauranten. (ca 1 min)

Image copyright; VisitOSLO/Didrick Stenersen; VisitOSLO/Didrick Stenersen © Elmgreen & Dragset / BONO 2017; VisitOSLO/Thomas Johanessen; VisitOSLO/Tord Baklund; VisitOSLO/Tord Baklund © Richard Hudson/BONO

 
 

Flere spennende byvandringer

 
 

Byvandring |
Nedre del av Akerselva

Guide: Reidun Nerbye
Varighet: Ca to timer
Starter ved Plaza Hotel | Avsluttes på Vulkan

Vi vandrer "motstrøms" fra Vaterlandsparken, over Grønland, passerer Fjerdingen, "Eika", Nybrua, den gamle kolarakirkegården, "New York", Hausmania , Ingens gate, "Halleluja" gata, Cuba og mye, my mer. På veien blir det facts og anekdoter.


Byvandring |
Christiania bymark

Guide: Reidun Nerbye
Varighet: Ca to timer
Starter ved Scandic hotell på Vulkan | Avsluttes i Cubaparken

Vi vandrer gjennom byens gamle trehusbebyggelse i Damstredet og Telthusbakken. Gamle Aker kirke, som ifølge gamle sagn er bygget over en sølvgruve, voktet av en drage. Vi besøker også Æreslunden på Vår Frelsers Gravlund og gjør et stopp ved "Ekebergslottet".

 
 

Byvandringer
ved fjorden

 
 

Byvandring |
Havnepromenaden del 1

Guide: Reidun Nerbye
Varighet: Ca to timer
Starter fra Skur 13, mellom Tjuvholmen og Aker Brygge | Avsluttes på Vippetangen

Langs Havnepromenaden møtes gammelt og nytt, kunst og kultur på Tjuvholmen og langs Aker Brygge. Rådhuset har også en interessant sjøside med flere kunstverk, Vi passerer "Pappabuene", Kontraskjæret, deler av Akershus festning og "Orlogsgasten".


Byvandring |
Havnepromenaden del 2

Guide: Reidun Nerbye
Varighet: Ca to timer
Starter fra Vippetangen | Avsluttes ved "Herligheten" som ligger ved foten av luftetårnene.

Litt historie om Akershus festning før vi vandrer nedover Langkaia og Revierkaia. Et lite stopp på "Salt" før vi kommer til Bjørvika hvor det er mye å fortelle.  Vi fortsetter forbi Operaen, krysser Akerselva og gjør en avstikker bort til Oslobukta. Vi hilser på "The Mother" før vi går over Sukkerbiten og tar brua over til Sørenga.

Bilder fra Wikimedia.org. Image copyright; Akershus festning © Elifir | Akershus festning © J.P.Fagerback | Akershus festning og Gamle Aker kirke © Mahlum | Akershus festning © John Christian Fjell | Gamle Aker kirke svart/hvitt © ida t | Telthusbakken © Hans A. Rosbach

 
 

Byvandring med kunst

Skulpturvandring fra Løren til Tøyen

Guide: Marianne Schibbye Bergesen
Varighet: Ca to timer
Starter ved Tøyen T-banestasjon | Avsluttes på Tøyen torg

  • Vi går av på Løren T-banestopp, som er Oslos nyeste T-banestasjon fra 2016, som også kalles "Den blå stasjonen". Her beundrer vi Sverre Wyllers utsmykning. Vi tar rulletrappene opp 26 meter til Løren torg.

    I Peer Gynt-parken på Løren er det utplassert 23 figurative skulpturer basert på scener fra Henrik Ibsens Peer Gynt, fra 1867. Parken ble åpnet i Ibsen-året 2006. Bak denne kunst-satsningen står Selvaag Gruppen som har bygget 1500 boliger i området.

    Vi går videre til Sinsenkrysset, og vi undrer oss over at en gang var dette et lite kryss med en kiosk i midten, til dagens veianlegg over tre plan. Vi går under det hele og skuer utover Torshovdalen og den fantastiske utsikten over Oslo sentrum og fjorden. Vi går ned til Marianne Heskes Hodet N.N. og vi får høre om hva de røde strekene og tallene som er tegnet inn på skulpturens hode betyr!

    Vi vandrer gjennom Rodeløkka kolonihager, Oslos eldste kolonihage, og går gjennom minneparken, Dette er et fint sted, ved Carl Berners plass. Parken hedrer Carl Fredriksens Transports heroiske redning av ca 1000 mennesker, halvparten jøder, i 1942-43. Deretter går vi gjennom den nylig oppgraderte parken tilhørende Norsk Billedhoggerforening.

    Vi går over til høyden kalt Ola Narr, og fortsetter forbi det som snart skal bli det nye Tøyenbadet og vi ser på skulpturen Vindfruen rett nedenfor. Vi dveler litt ved spørsmålet: Hvordan hadde Oslo sett ut hvis Slottet lå i Tøyenparken?  Ja, Tøyen ble vurdert som beliggenhet for Karl Johans slott! Deretter går vi forbi "gamle" Munchmuseet og avslutter vandringen ved Tøyen Torg.

Image copyright; Løren stasjon | © Helge Høifødt/wikimedia.org

 
 

Byvandring
og pilegrimmer

 
 
 

Byvandring langs Pilegrimsleden.
Fra gamlebyen til Gamle Aker kirke

Guide: Marianne Schibbye Bergesen
Varighet: Ca to timer
Starter fra Oslo Torg | Avsluttes ved Gamle Aker kirke

  • Vår tidsreise gjennom 1000 år starter på Oslo Torg som var sentrum i det gamle Oslo i middelalderen. Her ligger Oslo Ladegård og Minneparken med ruinene av Hallvardskatedralen. I middelalderen var dette et av mange utgangspunkt for det viktigste pilegrimsmålet i Norden - Hellige Olavs skrin - i Nidaros. Veien fra Oslo mot nord kalles Gudbrandsdalsleden, og er 643 km lang. Den er delt i en vestlig og østlig rute som følger hver sin side av Mjøsa. Vi skal følge den første delen av den vestlige ruten langs det som var den gamle middelalderveien igjennom dagens Oslo til Gamle Aker kirke.

    Vi går under toglinjen til bautaen av Harald Hardråde fra 1905 på Harald Hardrådes plass. Lenge var kong Harald Hardråde den som ble hedret som grunnleggeren av Oslo i 1050. Senere arkeologiske utgravninger har vist at det var feil, den lille byen var her allerede da han kom seilende inn fjorden!

    Vi går gjennom Bård Breiviks skulpturpark på Klosterenga. I middelalderen lå benediktinerklosteret Nonneseter like nedenfor her, ved Hovinbekken, som var gamle Oslos nordgrense. Vi fortsetter inn på den merkede middelalderveien til Tøyen. På Tøyen beundrer vi gatekunsten, utført av både norske og internasjonale veggmalere.

    Vi går videre vi opp den flotte alléen til Tøyen hovedgård. I middelalderen gikk veiene forbi storgårder og kirker. Her stoppet reisende og pilegrimer for å få mat, drikke og høre nytt, og i kirkene stoppet de for å be om hell og lykke på veien.

    Vi fortsetter gjennom Botanisk hage og mot Grünerløkka, videre til Nedre Foss gård som har røtter tilbake til 1220, som kvern under Hovedøya kloster. Vi går over det som var Akerselvas eldste bro, den eneste broen over elva i middelalderen, dagens Grünerbro.

    Vi går opp Kjærlighetsstien og Telthusbakken og avslutter vandringen ved Gamle Aker kirke, fra 1100-tallet, den eldste stående bygning i nåværende Oslo

Image copyright; Botanisk hage, Oldemors have | © Helge Høifødt/wikimedia.org